Ambassade van België in Oekraïne

België in Oekraïne

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Oekraïne is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Kiev? U reist als toerist door Oekraine en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Oekraïne gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.
 

Voor Belgische reizigers naar Oekraïne

Belgische onderdanen worden eraan herinnerd dat zij in het bezit moeten zijn van hun internationaal paspoort om Oekraïne binnen te reizen.

Zij die enkel met een Belgische identiteitskaart aankomen worden het land niet binnengelaten en worden op het eerstvolgende vliegtuig teruggestuurd.

Informatie over binnenkomst in Oekraïne dient u bij de Oekraïense autoriteiten in te winnen (bv. Ambassade van Oekraïne in Brussel, Ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev). Er circuleert blijkbaar verkeerde informatie op het web.

 
Belangrijk bericht voor de houders van een Oekraïens biometrisch paspoort vanaf 11 juni 2017

Gelieve te noteren dat vanaf 11 juni 2017 de houders van een Oekraiens biometrisch paspoort vrijgesteld zullen zijn van een visum voor een kort bezoek aan de Schengenlanden.

U kan volgende website consulteren: http://openeurope.in.ua/.

Indien u houder bent van een niet-biometrisch Oekraiens paspoort dan blijft het Schengenvisum verplicht.

Oekraiense onderdanen die een lang verblijf wensen in België (meer dan 90 dagen) moeten een type-D visum voor België aanvragen, of ze nu met een biometrisch of een niet-biometrisch paspoort reizen.

 
flags

 
Opgelet voor oplichters

De voorbije dagen ontving de FOD Buitenlandse Zaken verschillende meldingen van burgers over pogingen tot oplichting. De oplichters, welke zich via de telefoon voordoen als ambtenaar van Buitenlandse Zaken, proberen met een smoes om de bellers geld afhandig te maken. Gebruik van nieuwe technologieën wekken daarenboven de indruk dat de oproep afkomstig is van Buitenlandse Zaken (waarbij het centraal oproepnummer 02/501.81.11 verschijnt).

Er wordt uitdrukkelijk gevraagd aan eenieder om geen enkel gevolg te geven aan dergelijke oproepen. De FOD Buitenlandse Zaken neemt immers nooit alleen telefonisch contact op met derden om financiële kwesties te regelen voor welk dossier dan ook.

Het wordt ook aangeraden om gevallen van fraude te melden aan de FOD zelf via het klachtenformulier (https://diplomatie.belgium.be/nl/Contact/klachten) of bij het federaal meldpunt (https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/).

 

 
Belangrijk bericht voor visumaanvragers

Alle visumaanvragen voor de Ambassade van België in Kiev worden ingediend bij:

VISA APPLICATION CENTER
TLScontact
Artem Business Centre
Hlybochitska street 4
Kyiv
Tel + 380 44 390 51 35
Open 08.30 - 15.00 (voor afspraken visumaanvragers)
Voor het afhalen van paspoorten: 08.30 - 16.30

Procedure visumaanvraag:

  1. Ga naar de website van TLScontact: https://be.tlscontact.com/ua/KBP/index.php
  2. Online registreren op Visa-on-Web
  3. Online een afspraak nemen bij TLScontact
  4. Klaarmaken van uw visumaanvraag dossier
  5. Naar TLScontact in Kiev komen op de afspraak en de visumaanvraag indienen

TLScontact beschikt over geen regionale kantoren in Oekraïne.

Nieuws

10 aug

Na de benoeming van een presidentskandidaat voor het Gemeenschappelijk Front voor Congo (FCC), verwelkomt België dat de huidige president, Joseph Kabila Kabange, afstand doet van een derde termijn, zoals bepaald in de Grondwet en het Oudejaarsakkoord van december 2016

20 jul

Op voordracht van de heer Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken heeft de Koning bij koninklijke besluiten van 10 juli 2018 de volgende adellijke gunsten en burgerlijke eretekens verleend.

18 jul

Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de ondertekening van het Statuut van Rome, grondtekst van het Internationaal Strafhof, herbevestigt vicepremier en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders zijn volle steun aan deze instelling. Zij speelt een essentiële rol in de strijd tegen straffeloosheid. Een internationaal rechtshof met een universele roeping en permanente strafrechtelijke jurisdictie is meer dan ooit nodig, complementair met de nationale strafrechtelijke hoven.

17 jul

Vandaag is het precies 4 jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysian Airlines werd neergeschoten boven het oosten van Oekraïne. 298 burgers, onder wie veel kinderen, verloren daarbij het leven. Ook verschillende landgenoten kwamen om. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders brengt hulde aan hun nagedachtenis.

13 jul

Beyoncé, Chris Martin, Pharrell Williams, Ed Sheeran en een hele reeks andere internationale en Afrikaanse artiesten zullen op 2 december tijdens een groots slotconcert in Johannesburg mee de internationale campagne #SheIsEqual afsluiten. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo die mee aan de basis ligt van #SheIsEqual en de campagne in juni in Brussel op gang trok, is ambitieus. “Dit wordt de grootste campagne ooit ter ondersteuning van vrouwenrechten en van de Sustainable Development Goals.”