Ambassade van België in Oekraïne
Home Bericht van uw Ambassadeur

Bericht van uw Ambassadeur

Beste landgenoten, beste vrienden,

 

De zomerperiode nadert en velen van jullie vragen zich af welke mogelijkheden voor een eventueel verblijf in Oekraïne bestaan.

U kunt het reisadvies voor Oekraïne raadplegen die wij regelmatig op de website FOD Buitenlandse Zaken bijwerken.

Hiermee laat u mij een paar berichten met u mede te delen.

1. De recente cijfers over de pandemie zijn in Oekraïne nogal teleurstellend.  Bovendien blijft het percentage gevaccineerden erg laag.

2. Deze teleurstellende statistiek  herinnert ons aan de realiteit. In feite blijft het coronavirus in Oekraïne circuleren net zoals op andere plaatsen ter wereld.

3. Het is daarom belangrijk om de voorzorg- en  sanitaire veiligheidsmaatregelen   (fysieke afstand, gezichtsmasker dragen, handhygiëne) te respecteren.

4. Oekraïne heeft zijn grenzen heropend. Het is dus weer mogelijk om onder twee voorwaarden  het grondgebied van Oekraïne binnen te treden voor de Belgen niet-residenten van Oekraïne. U moet over een ziektekostenverzekering kunnen beschikken die de behandelingskosten met betrekking tot Covid-19 dekt. U wordt onderworpen aan een zelfquarantainevereiste  verifieerbare door een Oekraïense app-programma die op uw telefoon geïnstalleerd moet staan  (op straffe van een geldboete) of  de passagiers die in Oekraïne aankomen of doorreizen in bezit  van een negatieve PCR test afgenomen in 72 uren voor hun aankomst moeten zijn.

Ik wens u een fijne zomer ondanks de moeilijke omstandigheden.

 

Met vriendelijke groet,

 

Alex LENAERTS

Ambassadeur van België